Akcija!

Zbornik 10. Akademije Instituta IPAL: Dinamika travme in poti njene integracije

Original price was: 15,00€.Current price is: 7,50€.

Najnižja cena knjige v zadnjih 30 dneh je bila 7,50 €.

 

Opis

Uvod k zborniku 10. Akademije Instituta IPAL

Pozdravljeni!

Letošnja Akademija IPAL, ki poteka v obliki javne konference 8. in 9. februarja 2020 v Ljubljani, je namenjena tematiki travme in njeni integraciji. Najnovejše raziskave kažejo, da je travma vsesplošen in zato »razvojnopsihološki« fenomen, ki ga v neki obliki izkusi vsak od nas kot posameznik, travmatski kompleks pa imajo tudi vsi narodi in pripadajoče kulture. Žrtve travme niso samo ljudje, ki jih je prizadelo, prikrajšalo ali pohabilo fi zično in psihično nasilje, temveč tudi vsi, ki smo (bili) temu priča. Strahovlada, grožnje s kaznovanjem, poškodovanjem in uničenjem, ki ga prejmejo priče udejanjenja travme, so prav tako sestavni del travme, oboje na individualni in narodno-kolektivni ravni. Tudi strokovni prispevki na konferenci, ki jih je izbral programski odbor (dr. Gregor Žvelc, mag. Zoran Leban Trojar in dr. Matjaž Regovec), so naravnani v obe smeri: Obravnavajo tako individualno travmatizacijo (žrtve nasilja in zlorabe), kot tudi kulturno-kolektivne fenomene travme. Poseben vrhunec dvodnevne konference pa bo letos udejanjila dvourna okrogla miza strokovnjakov, ki bodo govorili vsak o svojem specializiranem področju ukvarjanja s travmo, ob okrogli mizi pa bo s pomočjo vprašanj udeležencev odprt tudi javni diskurz. Programska knjižica in zbornik, ki izhajata ob konferenci, sta zapisa in priči dejstva, da pojav travme in potreba po njeni integraciji združujeta najrazličnejše strokovnjake ter vso laično in strokovno javnost. Obdelava travme in posledično njena simbolizacija prispevata k dvigovanju koherentnosti celotne družbe in kulture, v kateri živimo in ustvarjamo. Polarizacija narodovih skupin onemogoča resnično medsebojno komunikacijo, ampak to je samo bistvo delovanja travme. S srcem in dušo nam morda lahko uspe pogledati nekoliko globlje. Konferenca je posvečena dr. Oksani Lavrovi, jungovski psihoanalitičarki iz St. Peterburga, ki je kmalu potem, ko je oddala svoj prispevek za konferenco, preminila za težko boleznijo. Njen prispevek bo na konferenci predstavila Olga Kondratova. Dobrodošli na konferenci! Želimo si vašega čim dejavnejšega so-delovanja in angažiranja. Neformalno druženje bo potekalo v jutranjih sanjskih matricah, v veliki skupini v soboto po okrogli mizi ter tudi ob fi lmski projekciji, ki bo potekala v soboto zvečer, to je na prvi dan konference.

dr. Matjaž Regovec organizator in povezovalec konference

 

V zborniku so objavljeni članki, ki so bili javno predstavljeni 8. in 9. 2. 2020 na dvodnevni konferenci “Dinamika travma in poti njene integracije“:

  • dr. Metka Kuhar PREVALENCA TRAVMATIČNIH IZKUŠENJ MED SLOVENKAMI IN SLOVENCI TER VPLIV TEH IZKUŠENJ NA IZBRANE INDIKATORJE DUŠEVNIH ZDRAVJA/DUŠEVNIH MOTENJ
  • Metka Furlani ZDRAVLJENJE POSLEDIC TRAVME – POSILSTVO DEKLICE IN REVIKTIMIZACIJA Z DOLGOLETNO SPOLNO ZLORABO
  • Dr. Oksana Lavrova, Olga Kondratova SIMBOLIZACIJA PRI ZDRAVLJENJU TRAVME
  • Mario Baar DINAMIKA TRAVME V KORELACIJI Z NARCISIZMOM
  • Dr. Robert Oravecz ZGODOVINA TRAVME
  • KALEIDOSKOP PRISTOPOV pri psihoterapevtskem delu in zdravljenju travme
  • Tanja Maljevac TRAVMA IN TELO – INTEGRATIVNI PSIHOSOMATSKI MODEL DELA S TRAVMO
  • Tanja Velkov NOVE METODE ENERGIJSKE PSIHOLOGIJE ZA DELO S TRAVMAMI – MATRIX REIMPRINTING
  • Sabina Gombač, Mina Paš, Jana Potočnik, Tamara Trobentar PREDELAVA PSIHOLOŠKE TRAVME Z METODO BRAINSPOTING

Vsem aktivnim udeležencem konference se zahvaljujemo za sodelovanje na konferenci ter za izvrstne članke!

Knjiga, mehka vezava, 234 strani, format 165x235mm.