Akcija!

Notranji svet travme – Donald Kalsched

Original price was: 35,00€.Current price is: 29,75€.

Najnižja cena posamezne knjige v zadnjih 30 dneh je bila 28,00 €.

Šifra: P011 Kategorija:

Opis

Psihotravmatologija je čudovit primer desno-hemisferne znanosti, ki dobro prenaša kaleidoskopsko dojemanje stvarnosti … Jungovski način razumevanja je obtičal na periferiji našega razumevanja travme, tako da smo zelo veseli  knjige, ki nam osvetli razmišljanja Junga in pripadnikov njegove psihoterapevtske šole o travmi.

dr. Robert Oravecz, dr. med. spec.

»Ponovno odkritje« telesne in spolne zlorabe otroka je znova oživilo psihiatrično zanimanje za motnje, ki izhajajo iz travmatičnih izkušenj. V Notranjem svetu travme Donald Kalsched raziskuje notranji svet sanjskih in fantazijskih podob, s katerimi se srečuje pri ljudeh, ki so pretrpeli neznosne življenjske izkušnje. Avtor notranji svet preučuje skozi prizmo nekaterih arhaičnih in značilnih sanjskih podob, ki se pojavljajo kot odziv na kritične trenutke v terapiji. Pokaže, kako lahko v ironičnem preobratu psihičnega življenja prav te podobe, ki nastanejo kot obramba selfa, postanejo škodljive in destruktivne, kar pri posamezniku povzroči nadaljnjo travmo. Zakaj in kako se to zgodi, sta vprašanji, na kateri skuša odgovoriti ta knjiga.

Na podlagi podrobnega kliničnega materiala avtor posebno pozornost posveti vprašanjem zasvojenosti in psihosomatskih motenj pa tudi obširni temi disociacije in njene obravnave. Pri tem združi Jungove poglede na travmo in ponovno opredeli klasične interpretacije jungovskih teorij. Z osredotočanjem na arhaične obrambe selfa in mitopoetski jezik sanj in pravljic poveže jungovsko teorijo in prakso s sodobno teorijo objektnih odnosov in teorijo disociacije. Hkrati prikaže, kako lahko jungovsko razumevanje univerzalnih mitskih podob in izročila osvetli zdravljenje travmatiziranega pacienta.

Pri travmi se razvojni prehodi, ki dajejo življenju smisel in pomen, prekinejo. Donald Kalsched vidi to kot duhovni pa tudi kot psihološki problem, v Notranjem svetu travme pa poda prepričljiv vpogled v to, kako skuša notranji samozaščitni sistem rešiti osebnega duha.

Donald Kalsched je psihoanalitik v zasebni praksi in učitelj na Inštitutu C. G. Junga v New Yorku.

Mehka vezava, 276 strani, 1. ponatis

Knjiga prve pol leta po izidu ne more biti znižana (zakon o enotni ceni knjige).