Komplet knjig – Hans Dieckmann

70,00

Kategoriji: ,

Opis

Kompleksi – diagnostika in terapija v analitični psihologiji

»Komplekse so poznale in opisovale vse kulture, tako v daljni kot v bližnji preteklosti, čeprav jih niso poimenovale s tem imenom. Primitivna ljudstva, ki so očitno lažje podlegla psihični disociaciji, so poznala obsedenost z duhovi, demoni ali celo z bogovi. Te sile si kot sekundarna osebnost prisvojijo položaj ego-kompleksa in sprožajo težko obvladljiva čustva in dejanja, ki so dejansko tuja normalni osebnosti prizadete osebe. Šamanizem, kot ga je opisal Eliade (1964), v glavnem sestoji iz odstranjevanja tujih čustvenih komponent iz telesa ali duše osebe, ki trpi zaradi takega pojava. V sodobnem jeziku bi to imenovali osvobajanje ego-kompleksa od identifikacije s kompleksom ali od prenapihnjenosti zaradi kompleksa in potlačitev kompleksa nazaj v nezavedno. V primeru tako imenovane “izgube duše”, torej hudega nezavedanja ega, se šaman odpravi na potovanje v zgornji ali spodnji svet, da bi poiskal izgubljeno dušo (Dieckmann, str. 2).«

Metodika analitične psihologije – priročnik za jungovce in jungovsko usmerjene terapevte

Knjiga Metodika analitične psihologije je namenjena tako začetnikom kot izkušenim terapevtom in služi kot referenca za osnovne metodološke probleme, ki se pojavljajo v praksi Jungovske analitične psihologije in psihoterapije nasploh. Zajema vsebine kot so začetni intervjuji, načrtovanje srečanj, metode dela z različnimi starostnimi skupinami in interpretacija sanj.

Hans Dieckmann (1921–2005) je pomembna avtoriteta na po­droč­ju jungovske (psiho)analize in analitične psihologije v nemškem in svetovnem merilu. Bil je specialist interne medicine, psihoterapevt in psihoanalitik, ustanovitelj Jungovega inštituta v Berlinu in predsednik IAAP (mednarodne zveze za analitično psihologijo). S svojima deloma Kompleksi in Metodika analitične psihologije uspešno zapolnjuje vrzel na področju učno-metodične jungovske stro­kovno-znanstvene literature.